logo Payroll Talent

Wat is ORBA?

ORBA is een functiewaarderingsmethode welke is ontwikkeld door de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN). De afkorting ORBA is van Organisatiebureau AWVN. Het doel is om met deze methode werkzaamheden van een medewerker in de detailhandel te standaardiseren en te categoriseren.

Waarom krijgen de slagers te maken met de ORBA-methode?

In Nederland zijn heel veel slagers, met nog meer medewerkers die allemaal hun best doen om de klanten te woord te staan, de etalages te vullen, de verschillende vleesproducten te maken enzovoorts. Omdat iedere slagerij grote overlappingen heeft in werkzaamheden, maar niet altijd in beloning, zorgt de ORBA methode voor duidelijkheid.

Het beschrijft de werkzaamheden, zodat zowel de werknemer als de werkgever weet wat er verwacht wordt en wat de beloning is die er tegenover staat. Iedereen binnen dezelfde branche krijgt dus dezelfde beloning voor hetzelfde werk.

Wanneer wordt de ORBA ingevoerd?

Het is de bedoeling dat de ORBA methode ook officieel in de cao van de slagers komt te staan. De datum hiervoor is 1 juli 2018. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de ORBA in de slagers-cao komt te staan zodat de hele branche wettelijk verplicht wordt deze functiewaarderingsmethode in te voeren. Daarmee zal de slagersbranche de andere branches volgen die de ORBA al in de cao hebben staan.

Wat doet Payroll Talent?

Payroll Talent helpt haar klanten met het implementeren van het ORBA-functiehandboek. Wij hebben al jarenlang ervaring met de ORBA binnen verschillende sectoren. Een goed voorbeeld is de bakkersbranche, waar de ORBA al in 2013 is ingevoerd. Wij hebben in die periode vele bakkers succesvol geholpen met deze overgang.

Dit alles doen wij op een persoonlijke manier. Door de nieuwe functie-indeling te bespreken met uw medewerkers, weten we zeker dat zij achter hun nieuwe functieschaal staan. Hiermee zorgen we voor zekerheid voor u als ondernemer en voor uw werknemers.

Voordelen voor de werkgever

Bij elke functieschaal horen vaste werkzaamheden en een bijbehorend salaris. Hiermee wordt de kans dat een werknemer ontevreden is en zich onderbetaald voelt, een stuk kleiner. Dat betekent voor u als werkgever minder uitstroom van (goede) werknemers. Denkt u meer kwijt te zijn aan salariskosten? Wij geloven dat er over het algemeen geen verhoging komt van de personeelskosten. De ORBA zorgt er juist voor dat uw medewerkers objectief ingedeeld worden.

Voordelen voor de werknemer

“Wat zijn mijn taken?” En: “Krijg ik voldoende erkenning voor al het werk dat ik doe?” Deze vragen zijn door de invoering van ORBA verleden tijd. De medewerker ziet namelijk precies wat er van hem of haar verwacht wordt en voor welk salaris. En wil iemand meer verantwoordelijkheden? In het ORBA-functiehandboek is dan te zien welke werkzaamheden bij een hogere functieschaal horen.

Heeft u nog vragen over de ORBA methode, of vindt u het allemaal erg verwarrend? Neem vrijblijvend contact op met onze experts en zij zullen u helpen.